Illinois Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, bir askerin bir düğmeye dokunarak farklı ışık dalga boylarını görmesini sağlayan grafen'den yapılmış bir kızılötesi filtre geliştirdi.
Filtre, askerlerin savaş alanında havadaki toksinleri tespit etmelerine yardımcı olabilir; bu, normalde farklı kimyasal maddeleri tanımak için elle filtrelenmesi gereken gözlük filtresini gerektiren kızılötesi sensörler kullanılarak tanımlanır.
Ayrıca, askerlerin vizyonunu duman, toz veya sis gibi çeşitli alanlarda da geliştirebilir.
“Tipik olarak bir substrat üzerine grafen yerleştirdiğinizde, bu son derece şeffaf ve ışığın sadece% 3'ünü emer” diyor Urbana-Champaign'daki Illinois Üniversitesi, Mekanik Bilimler ve Mühendislik SungWoo Adı profesör yardımcısı.
“Belli açılarda, onu görebilirsiniz. Bu çok yönlülüğü, grafen dışındaki esnek ve saydam sensörler gibi diğer yapılar yapmak için kullanıyoruz. ”
Araştırmacılar, sadece bir atom ince olan ve normalde origami tarzı bir teknik kullanarak düz olarak kullanılan grafenleri yeniden düzenledi.
Buruşuk grafenin, farklı frekanslar için farklı renkler üreten plazmonik rezonanslar yoluyla yapıya ve boyutlara bağlı olarak ışığı farklı şekilde emdiğini keşfettiler. Grafenin yapısal direnci, düzleştirilmiş bir duruma yeniden gerilebilir ve kırışıksız hale getirilebileceği anlamına gelir.
Pilgyu Kang Makine Mühendisliği Bölümü'nde ilk yazar ve yardımcı doçent, “Şekli değiştirerek, plazmonik rezonans koşullarını kontrol ederek farklı bir frekansın ışığını emebilirsiniz” dedi.
“Ve grafen kırışıklıklarının yüksekliğini ve dalga boyunu mekanik olarak kontrol ederek farklı yüzey plasmonlarını heyecanlandırabilir ve böylece farklı frekansları emebilir. Günün sonunda, ayarlanabilir bir filtre alırsınız. ”
Kızılötesi taktik gözlüklerin kullanıcısı, absorbe edilecek farklı ışık dalga boylarına izin vererek, grafiği mekanik olarak germek ve sıkıştırmak için bir topuzu çevirir. Işık emilimi miktarı yaklaşık 10 faktörle değiştirilebilir.
“Geleneksel bir filtrede, filtreyi hazırladığınızda, işin bitti” diyor Nam.
“Boyut ne olursa olsun, tek bir ışık dalgaboyu vardır. Grafen ile, ne kadar uzanıp serbest bıraktığınıza bağlı olarak, farklı ışık dalga boylarında iletişim kurabilirsiniz. ”
Sonuçlar, Işık: Bilim ve Uygulamalar dergisinde yer alan 'Mekanik Olarak Yeniden Yapılandırılabilen Mimarlar İçin Uyarlanabilir Grafen Laboratuvarı' başlıklı makalede yayınlandı . Uluslararası işbirliği, Hava Kuvvetleri Bilimsel Araştırma Dairesi ve Ulusal Bilim Vakfı tarafından desteklendi.
Yorum Yaz:
0 Yorumlar: