HIZIR taktik tekerlekli zırhlı araç, Türk araç üreticisi Katmerciler tarafından geliştirildi. Yüksek seviyeli balistik ve mayın korumasının yanı sıra üstün arazi performansı sunmak için tasarlanmıştır.

Araç öncelikle Türk silahlı ve güvenlik güçlerine yöneliktir. Savaş, komuta ve kontrol, ambulans, sınır güvenliği ve keşif gibi birçok görev rolleri için yapılandırılabilir.

HIZIR aracı, Kasım 2016'da düzenlenen High Tech Port savunma fuarında tanıtıldı. Ocak 2018'de Türk Ordusu tarafından yürütülen balistik ve mayın koruma testleriyle başarıyla geçti.

HIZIR taktik araç tasarımı ve özellikleri

HIZIR zırhlı aracın tek gövdeli yapısı 4 × 4 şasiye dayanmaktadır. Güç ünitesi, gövde ve mürettebat kabininin ortasında bulunurken, birlik bölmesi arkaya yerleştirilir.

Gövde, giriş ve çıkış için, her iki tarafta ve arkada beş olmak üzere beş kapı ile donatılmıştır. Mürettebat ve asker bölümleri ayrıca, altlarında ateşleme portu bulunan dokuz pencereyle donatılmıştır.

Araç 5.5m uzunluğunda, 2.5m genişliğinde ve 2.6m yüksekliğindedir ve 410 mm'lik bir zemin açıklığına sahiptir. 16.000 kg brüt araç ağırlığına sahiptir ve iki mürettebatı ve yedi askere kadar taşıyabilir.

Taktik araç, engelli araçların geri kazanımı için isteğe bağlı olarak kendini kurtarma amaçlı bir vinçle donatılabilir. Diğer isteğe bağlı ekipman ve sistemler arasında otomatik yangın söndürme sistemi, küresel bir konumlandırma sistemi (GPS) ve bir dahili telefon sistemi bulunur.


HIZIR taktik tekerlekli zırhlı araç, Türk firması Katmerciler tarafından geliştirildi.

HIZIR silahlanma detayları

Askeri taktik araç, daha fazla durumsal farkındalık ve hareket halinde yangın yeteneği sunmak için tasarlanan Aselsan SARP (Stabilize Gelişmiş Uzaktan Silah Platformu) ile donatıldı.

Uzak silah istasyonu, 12.7 mm'lik bir makineli tüfek, 7.62mm'lik makineli tüfek veya asimetrik savaşta durağan ve hareketli hedeflere karşı koymak için 40mm'lik otomatik bomba atarı ile donatılabilir.

Koruma Seviyesi

Tam zırhlı monocoque V-hull, yolcuların küçük silahlara, el bombalarına ve mermilere karşı yüksek balistik koruma sağlar.

Araç ayrıca geliştirilmiş patlayıcı aygıtlara (IED) ve mayın patlamasına karşı yüksek koruma sağlar .

Kazalar sırasında mürettebat ve askerlere güvenlik sağlamak için beş noktalı emniyet kemeri sistemi kurulmuştur. Mürettebatın bekası, araca monte edilen duman bombası fırlatıcıları tarafından daha da geliştirilebilir.

Askerleri CBRN tehlikelerine karşı korumak için opsiyonel bir kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer (CBRN) hava filtreleme sistemi kurulabilir.

Gözlem ve yangın kontrolü

HIZIR taktik zırhlı aracının silah sistemi, mürettebatın gündüz ve gece boyunca hedef almasını ve nişan almasını sağlayan bir lazer menzil ve termal görüntüleme sistemi ile entegre edilmiştir. Ayrıca, hedefleri tanımlamak ve birleştirmek için otomatik hedef izleme özelliği sunar.


HIZIR zırhlı araç dokuz kişiye kadar kapasitelidir. 


HIZIR zırhlı aracın motor ve hareketliliği

HIZIR zırhlı aracı, 2,100 rpm'de maksimum güç ve 1,550nm maksimum tork üreten bir Cummins ISL 8.9l, Euro 3 standart, turboşarjlı, altı silindirli, ara soğutuculu dizel motor tarafından desteklenmektedir.

Motor yüksek basınçlı common rail direkt yakıt enjeksiyon sistemi kullanıyor.

Aracın sürülebilirliğini arttırmak için altı ileri ve bir geri vitesli Allison 3000 serisi tam otomatik şanzıman sistemi kurulmuştur. Aracın içindeki sistemlere güç sağlamak için 24V elektrik sistemi kullanılır.

Aktarma organı ayrıca bobin yayı ve amortisörlü tam bağımsız bir süspansiyon sistemi de içerir. Araç, sırasıyla planet redüksiyon göbeği ve diferansiyel kilidi ön ve arka akslara entegre eder.

Aracın yol dışı performansını iyileştirmek için tekerlekler 395/85 R20 lastiklerle donatılırken , güç destekli tilt ve teleskopik direksiyon, sürücünün aracı farklı yol koşullarında etkili bir şekilde kontrol etmesini sağlar.

Araç ayrıca tamamen hava kuru tip / diskli servis freni ve hava tahrikli yaylı park freni ile donatılmıştır.

HIZIR 4 × 4 araç maksimum 120 km / s hıza ulaşabilir ve% 70'lik bir eğim verebilir. Aracın maksimum yol mesafesi 700km'dir.


HIZIR araç Aselsan SARP uzak silah istasyonu ile donatılmıştır.
askermekani

Taktik Yaşam Bloğu

Taktik askeri malzemeler, silah tutkunları, askeri ve kolluk kuvvetleri için taktik yaşam haberleri, silah ve taktik ürün incelemeleri

Yorum Yaz:

0 Yorumlar: