Orta irtifa, uzun ömürlü Bayraktar taktik insansız hava sistemi (UAS), Kale Grubu ve Baykar Makina arasında, Türk Kara Kuvvetleri'nin gözetim ve keşif ihtiyaçlarını karşılamak üzere ortak girişim tarafından geliştirildi. Mayıs 2011'de İstanbul'da düzenlenen IDEF fuarında tanıtıldı.

UAS, 2010 yılında Türk Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından seçildi ve sözleşme Kasım 2011'de imzalandı. Ön tasarım aşaması Mayıs 2012'de tamamlandı. İnsansız hava aracı , ilk tam otomatik uçuş testini Nisan 2014'te başarıyla tamamladı. İkinci ve Üçüncü testler Mayıs 2014'te gerçekleştirilmiştir.


Bayraktar taktik insansız hava sistemi, Kale Grubu ve Baykar'ın ortak gelişimidir.


Tüm uçuşa sahip Bayraktar taktik UAS, Haziran 2014'te yapılan bir uçuş testinde 27.030ft yüksekliğe ulaştı. Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM), Ağustos 2014'te Kesan Havalimanı'nda UAS'ın tam otonom uçuş testini gerçekleştirdi. Drone, 24 saatlik dayanıklı uçuş testinde 18.000ft yükseklikte 23 saat ve 30 dakika uçtu.

Türk Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Kasım 2014'te altı Bayraktar taktik uçak ve iki yer kontrol istasyonunun kabul faaliyetlerini tamamladı.

Bayraktar UAS tasarım ve özellikleri

Yerli olarak tasarlanmış Bayraktar taktik UAS, karbon fiber kullanılarak üretilen modüler bir kompozit yapıya ve epoksi reçineli Kevlar'a sahiptir. Sandviç yapısı kanatları ve kuyrukları ile donatılmıştır. Gelişmiş sensör füzyon teknikleri UAS'nin tam otonom kontrol/ kalkış / iniş / park gerçekleştirmesini sağlar.


Bayraktar taktik UAS, 20 saatten fazla dayanıklıdır. 


UAS geri çekilebilir burun iniş takımı ve sabit arka iniş takımı ile bağlanmıştır. 6,5 m uzunluğunda ve 12 metrelik bir kanat açıklığına sahiptir. UAS'nin maksimum kalkış ağırlığı 630 kg'dır ve taşıma kapasitesi 55 kg'den fazladır.

Taktik drone'nun uçuşa dayanıklı sensör mimarisi yüksek performans sunar. UAS, üçlü yedek uçuş kontrol sistemi, görev kontrol bilgisayar ünitesi, hava veri terminal sistemleri, kuyruk kamera ünitesi, video bağlantı sistemi, modern kontrol sistemleri, kumanda ve kontrol yazılımı, motor kontrol ve izleme sistemi, lityum- tabanlı akıllı batarya, manyetometre ünitesi ve ısıtmalı pitot tüpleri dahil üçlü yedek pitot-statik sistem. Aynı zamanda yedek güç sistemlerini ve servo aktüatörleri içerir.

Atalet navigasyon sistemi (INS) ve küresel konumlandırma sistemleri (GPS) dahil üçlü yedek aviyonik, daha fazla güvenilirlik ve daha iyi navigasyon sağlar .

Bayraktar hava sistemine bağlı yükler

Bayraktar taktik İHA, yüksek çözünürlükte görüntü ve videoları gerçek zamanlı olarak yakalamak için elektro-optik (EO) ve kızılötesi (IR) görüntüleme kamera modülleri ile bağlanmıştır. UAS, hedefleri belirlemek için bir lazer işaretleme cihazı ve bir lazer işaretçisi taşır. Doğru mesafe ölçümleri sağlamak için bir lazer mesafe bulucu da yerleştirilmiştir.


Bayraktar taktik hava sistemi ve yükleri portatif yer kontrol istasyonu tarafından kontrol edilmektedir.


Yer kontrol sistemi

Taktik insansız sistem ve yükleri Nato Spec ACE-III Barınak, çift askeri sınıf klima, NBC filtrasyon sistemi, elektrik güç dağıtımı, güç girişi filtreleri, radyo ve intercom sistemleri ile entegre bir portatif yer kontrol sistemi tarafından kontrol edilir.

Yer istasyonu ayrıca UAS tarafından toplanan gerçek zamanlı görüntüleri ve verileri izlemek ve işlemek için pilot / yük operatörü / görüntü işleme konsolları ile birlikte kurulur. Tüm donanım bileşenleri raf tipi dolaplarda bulunur.

Bayraktar taktik UAS performansı

Bayraktar hava sistemi, maksimum 100hp güç üreten bir enjeksiyon tipi içten yanmalı motor tarafından desteklenmektedir. Motor, iki kanatlı bir değişken pervanesi kullanıyor. UAS, 300 litre benzin yakıtı taşımak için yakıt depolama mesnetleri ile donatılmıştır.

Santral, 70 kt'lık bir seyir hızı sağlar ve drone'nun 150km'den daha geniş bir mesafede çalışmasını sağlar. İHA, 22.500ft'lik bir çalışma yüksekliğine ulaşabilir ve 20 saatten fazla havaya dayanabilir.

Bayraktar 22.500ft operasyonel irtifada görev yapabilir. 

askermekani

Taktik Yaşam Bloğu

Taktik askeri malzemeler, silah tutkunları, askeri ve kolluk kuvvetleri için taktik yaşam haberleri, silah ve taktik ürün incelemeleri

Yorum Yaz:

0 Yorumlar: