UH-60M Black Hawk, Sikorsky Aircraft tarafından geliştirilen ve savaş ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlanmış ve üretilen, orta-asansörlü, döner kanatlı bir helikopterdir. UH-60 Black Hawk helikopterinin modernize edilmiş bir versiyonu.

UH-60M,  birçok görev özelliklerine sahiptir ve yeni bir gövde, gelişmiş dijital aviyonik ve güçlü bir tahrik sistemi içerir. Taktik malzeme taşımacılığı, savaş ve kurtarma mücadelesi, hava saldırısı, komuta-kontrol, tıbbi tahliye, hava savunması, kurtarma ve afet yardımı ve yangın söndürme işlerini yapmak için kullanılabilir. Gelişmiş durumsal farkındalık ve hayatta kalma oranını artırır.

ABD Ordusu Irak ve Afganistan'daki muharip misyonlarını desteklemek için UH-60M'leri görevlendirdi. Sikorsky Temmuz 2012'ye kadar 400 UH-60M yardımcı helikopteri ve 2026 yılına kadar yaklaşık 956 helikopter teslim edilecek.

UH-60M Black Hawk tasarımı ve özellikleri

UH-60M Black Hawk helikopteri, monolitik bir tasarıma sahiptir ve daha iyi taşıma kalitesi ve aktif titreşim kontrolü sunar. Balistik hasarlardan korunan, üç noktalı çift enerjili emici iniş takımı ve katlanabilir ana ve kuyruk rotor bıçaklarıyla birleştirilir. Tüm hava şartlarında gece gündüz misyonlarını gerçekleştirebilir.

Helikopter işlenmiş kabin yapısı, iki jetiisonable kokpit kapısı ve iki açılır menfez pencereli kayar kargo kapıları özellikleri. Kabin 3.8m uzunluğunda, 2.3m genişliğinde, 1.3m yüksekliğindedir ve pilot ve yardımcı pilot için çarpışmaya dayanıklı koltuklara sahiptir. Kabin ve bagaj hacmi sırasıyla 11.2m³ ve 0.5m³'dür. Helikopterin maksimum brüt ağırlığı 9,979 kg'dır.



Önemli özelliklerden bazıları, tel dayak koruma sistemi, sürülmez kirik kirişler, rotor buz çözme özelliği , aktif titreşim kontrol sistemi, katlanabilir stabilatör ve kuyruk kulesi içerir.

Helikoptere kurulan elektrikli cihazlar, kontrol edilebilir arama lambası, taşınabilir bakım lambası, geri çekilebilir iniş lambası ve gece görüş gözlüğü (NVG) uyumlu ışıklandırma lambaları içerir.

UH-60M kokpiti

UH-60M Black Hawk, fly-by-wire Ortak Aviyonik Mimari Sistem (CAAAS) ve sayısallaştırılmış 1553 veri yolu tabanlı aviyonik set içeren bir cam kokpite sahiptir. Kokpit, iyileştirilmiş durumsal farkındalık, Honeywell ikili gömülü global konumlandırma sistemi (GPS) atalet (EGI) navigasyon sistemi ve iki Kanada Marconi elektronik uçuş yönetim sistemi için dört Rockwell Collins açık mimari entegre kokpit uçuşu ve görev görüntüleri ile donatılmıştır.

Ayrıca, iki ultra yüksek frekanslı (UHF) / çok yüksek frekanslı (VHF) AM / FM radyo, entegre fırtına şimşek sensörü, dijital hareketli harita, dört eksenli tamamen bağlı otomatik pilot, otomatik yön bulucu, beş dijital entegre kontrol istasyonu ( ICS), VHF omni aralıklı (VOR) / aletli iniş sistemi (ILS) alıcısı ve mavi bir kuvvet izleme sistemi. Yüksek çözünürlüklü durumsal farkındalık sağlamak için bir gece görüşü görüntüleme sistemi de kurulmuştur.

Ayrıca, helikopter motorlarını, şanzıman ve rotorlarını izlemek için entegre edilmiş araç sağlık yönetimi sistemini de içeriyor. Bir kokpit sesli uçuş veri kaydedicisi ve çarpmaya dayanıklı bir bellek ünitesi de donatılmıştır.


Güç ve performans

UH-60M Black Hawk, körük ile iki adet General Electric T700-GE-701D motoruyla çalışmaktadır. Her motor, 2.974kW maksimum kalkış gücü ve 1,447kW bir motor çalışmaz (OEI) gücü üretir. Tahrik sistemi, aynı zamanda yardımcı güç ünitesi, şanzıman, dört geniş kiriş kompozit bıçakları ve kapalı devre ve basınç doldurma için tek bir noktadan oluşur.

Helikopter ayrıca iki adet darbeye dayanıklı ve kendinden sızdırmaz 360gal yakıt deposu ile donatılmıştır. Yer çekimi yakıt ikmal portları, geçiş bölümünün sol ve sağ taraflarına monte edilir.

UH-60M maksimum 280km / h hızında uçabilir ve maksimum 511km menzil sunar. Zemin-etki etkisi (HIGE) tavanı 3.206m ve zeminde zeminde etki (HOGE) 1.831m tavan ile çalışabilir.

UH-60M Black Hawk geliştirme, siparişler ve teslimatlar

Nisan 2001'de ABD Ordusu, 1.500'den fazla Black Hawks'ın UH-60M yapılandırmasına yönelik bir yükseltme programını onayladı. Sikorsky Uçağı, programın entegrasyon ve yeterlilik aşamasında sekiz UH-60Ms geliştirdi. UH-60M ilk uçuşunu Eylül 2003'te Florida Sikorsky Uçuş Geliştirme Merkezi'nde gerçekleştirdi.

Pentagon'un Savunma Edinimi Kurulu, Nisan 2005'te yeni inşa edilmiş 22 yeni UH-60M uçaklarının düşük hızlı başlangıç ​​üretimini (LRIP) onayladı. İlk helikopter Temmuz 2006'da ABD Ordusu'na teslim edildi.

Aralık 2007'de ABD Ordusu ve Pentagon, 1,227 yeni UH-60M'yi tam kapasiteyle üretmeyi onayladı ve 11 LRIP UH-60M yükseltme helikopteri sipariş etti. ABD Ordusu, 2010 yılının ortalarına kadar toplam 200 UH-60Ms aldı. UH-60M yükseltmesinin kız uçuşu Ağustos 2008'de gerçekleştirildi.



Eylül 2008'de Mısır Hükümeti dört UH-60M'lik olası bir yabancı askeri satışı (FMS) talep etti.

Meksika Hükümeti Temmuz 2009'da ABD Hükümeti'nin FMS programıyla UH-60M'leri talep etti. ABD Ordu Güvenlik Yardım Komutanlığı, Ekim 2011'de Meksika Sekreterliği tarafından (SEMAR) kullanılmak üzere üç helikopter verdi. Meksika Federal Polis Teşkilatı Hükümeti FP), Ocak 2011'de ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan kolluk görevleri için üç helikopter aldı.

İsveç Hükümeti Eylül 2010'da FMS programı ile 15 UH-60M'yi talep etti. Helikopterler, İsveç Savunma Malzeme İdaresi (FMV) tarafından Mayıs 2011'de 546 milyon $ tahmini olarak emredildi. Teslimatlar Eylül 2011'de başladı ve tamamlandı UH-60M'ler İsveç Silahlı Kuvvetleri tarafından Afganistan Sorumluluk Alanında (AOR) savaş nakit arama ve kurtarma ve tıbbi tahliye taşıma misyonlarını desteklemek üzere görevlendirildi.

Irak Hükümeti, Kasım 2009'da 12 helikopterden muhtemel bir FMS istedi ve Birleşik Arap Emirlikleri Hükümeti, Haziran 2011'de beş UH-60M VIP helikopteri istedi. Katar Hükümeti, 12 UH-60M yardımcı helikopterini ve bunlarla ilgili ekipmanı talep etti. Haziran 2012.

Royal Thai Army, Temmuz 2012'de FMS programı aracılığıyla iki UH-60M helikopterinin satın alınması için Sikorsky ile bir mektup ve kabul mektubu imzaladı. Avusturya Hükümeti ayrıca Aralık 2013'te üç helikopter ve bağlantılı ekipman talep etti.

UH-60M helikopteri aynı zamanda Vatan Güvenliği Departmanı, ABD Gümrük ve Sınır Muhafazası ve Kraliyet Ürdün Hava Kuvvetleri ile de hizmet vermektedir.

Nisan 2014'te Meksika Hükûmeti, 18 UH-60M'lik bir ekipmanın ve ilgili teçhizatın 680 milyon dolarlık tahmini bir maliyetle dışarıdan olası bir askeri satışı talep etti.

Sikorsky Uçak, ABD Ordusundan Eylül 2015'te UH-60M helikopterlerini Slovakya'ya teslim etmek için 450 milyon dolarlık bir FMS sözleşmesi aldı. Teslimatlar Haziran 2017'de başladı ve 2019'un sonuna kadar sonuçlandırılması planlanıyor.

Temmuz 2017'de Sikorsky ABD Ordusu için 142 UH-60M helikopter ve Suudi Arabistan Ulusal Muhafızına (SANG) 115 helikopter teslim etmek üzere ABD Savunma Bakanlığı'ndan 3.8 milyar dolarlık bir sözleşme imzaladı.
askermekani

Taktik Yaşam Bloğu

Taktik askeri malzemeler, silah tutkunları, askeri ve kolluk kuvvetleri için taktik yaşam haberleri, silah ve taktik ürün incelemeleri

Yorum Yaz:

0 Yorumlar: