balistik yelek


Vücut zırhı(balistik Kurşun geçirmez yelek), icatından bu yana binlerce kolluk kuvvetinin ve askeri personelin yaşamını 1966'da kurtarmıştır. Fakat bu inanılmaz zırh nerden çıktı? Kim yaptı? İşte bazı vücut zırhları tarihi ve bugün piyasada hangi türde mevcut.

1923 yılında Pennsylvania'da New Kensington adlı küçük bir kasabada Stephanie Kwolek doğdu. Yetenekli bir kimyager, 1946'da Carnegie Teknoloji Enstitüsü'nden (şimdi Carnegie-Mellon Üniversitesi) mezun oldu. DuPont Company tarafından işe alındı ​​ve orada kırk yıl boyunca çalışacaktı. Araştırma projelerinden biri "yüksek performanslı kimyasal bileşikler". Bunun sonucunda, kolluk kuvvetlerinin kendisini koruma biçimini değiştirecek yeni sentetik bir materyal geliştirmesine yol açtı . Kevlar, 1966 yılında paslanmayan ve çelikten beş kat daha güçlü olan yeni ve şaşırtıcı bir malzeme olarak patent aldı. O tarihte kevlar, kurşun geçirmez yeleklerde ve vücut zırhlarında kullanılmıyor, sadece "su altı kabloları, fren balataları, uzay araçları, tekneler, paraşütler, kayaklar, yapı malzemeleri vb gibi sektörlerde kullanılıyordu. Kevların bu sektörlerde kullanılmasının sebebi ateşe dayanıklı; erimez, yumuşamaz veya akmaz; ve lif suya batırılmadan etkilenmez kesilmeye karşı dayanıklı ve dört yüz yirmi yedi santigrat dereceye kadar koruma sağlamasıydı.

Bu materyal şaşırtıcı da olsa, Stephanie Kwolek'in yapacağı yirmi sekiz farklı patentten sadece bir tanesiydi. 1995 yılında, tarihsel olarak önemli eserleri saklamak için National Inventors Hall of Fame'ye girildi.  Kevlar'ın çalışması da malzemenin kendisi kadar büyüleyici. "Bir tabanca mermisi vücut zırhına vurduğunda, çok güçlü elyaflardan oluşan" ağ "a yakalanır. Bu elyaflar yeleğe mermi üzerinden iletilen darbe enerjisini absorbe eder ve merminin deforme olmasına veya "mantar" haline gelmesine neden olur. 

1970'lerin başında tanıtılan Kevlar 29, DuPont tarafından geliştirilen mermi dirençli liflerin ilk jenerasyonu olmuş ve ilk defa esnek, gizlenebilir gövde zırhı üretimine yardımcı olmuştur . 1988 yılında DuPont, Kevlar 129 olarak bilinen ikinci nesil Kevlar elyafını piyasaya sundu. DuPont'a göre, bu kumaş 9mm FMJ gibi yüksek enerjili mermilere karşı yüksek balistik koruma yetenekleri sundu. 1995 yılında, hem yasa uygulayıcı hem de koruma görevlilerine delinme tipi tehditlere karşı delinmeye dirençli teknoloji sunan Kevlar kullanılmaya başlandı.

DuPont , Kevlar Protera'nın 1996 yılında piyasaya sunduğu Kevlar Protera'nın en yeni üyesi oldu. DuPont, Kevlar Protera'nın, hafif bir ağırlık, daha fazla esneklik ve yelek koruması sağlayan yelek tasarımına moleküler ağırlığı nedeniyle daha yüksek performans sağlayan kumaş olduğunu ileri sürdü. lif yapısı. Çekme mukavemeti ve enerji emme kapasitesi yeni bir bükme sürecinin geliştirilmesi ile arttırılmıştır. Kevlar vücut zırhı kolluk görevlilerinin ölüm oranını önemli ölçüde geliştirdi ve hem askeri hem de kolluk kuvvetleri için eğitim ve saha çalışmasında büyük bir varlık haline geldi. Bu ve hesaplanamayan miktarda kurtarılan hayatlar için, Stephanie Kwolek teşekkür ederiz



askermekani

Taktik Yaşam Bloğu

Taktik askeri malzemeler, silah tutkunları, askeri ve kolluk kuvvetleri için taktik yaşam haberleri, silah ve taktik ürün incelemeleri

Yorum Yaz:

0 Yorumlar: