Elektronik savaş, hızla ilerleyen bir alan olup, ulusun gelecek nesil çatışma teknolojisindeki üstünlüğünü kazanması açısından giderek önem kazanmaktadır. Chemring Teknoloji Çözümleri'nde iş geliştirme ve satış direktörü Gavin O'Connell MBE, elektronik harpte yaşanan gelişmeleri ve Avrupa'nın nasıl hazırlandığını anlatıyor.

Kara Elektronik Harp Evrimi

Düzenli rakip, kapsamlı bir elektronik saldırı (EA) araç seti geliştirdi. EA, düşman ekipmanlarını, tesislerini veya personelini düşürmeyi, etkisiz hale getirmeyi veya tahrip etmeyi amaçlamakta ve düşmanın elektromanyetik spektrum (EMS) kullanımını ve lazerler, radyo frekansı silahları ve parçacık dahil olmak üzere yönlendirilmiş enerji sistemlerini karıştırmayı içerebilir. 

Son çatışmalarda görüldüğü gibi, askeri ve sivil sistemlere ve personele karşı gittikçe artan yaklaşımlarla, meydan okuma zor durumda kaldı. Yüksek güç ekipmanı kullanarak, bir rakip EMS'nin bölümlerini inkar edebilir ve ayrıca NATO kuvvetlerinin güvendiği Link 16 ve VHF uyuşmaları gibi veri tabanlarını ve taşıyıcılarını hedefleyebilir. Bu gibi inkar sistemleri hassas elektronik harp (EW) sistemlerinin çalışmasını zorlaştırır ve önemli bir kesintiye neden olmak için tabur seviyesinde kolayca konuşlandırılabilir.

Spektrumun bu kadar yüksek güce sahip olmasının bir alternatifi, sahte bir veriyi sahte bir sinyalle aldatmak için sahte verileri aktaran 'EW kara mayınları' olarak hareket eden yerel elektronik cihazları kullanmaktır. Bu aynı zamanda etkili yön bulma (DF) çok daha karmaşık hale getirecektir. Benzer şekilde, bir rakip son birkaç gün içinde tüm EMS trafiğini tekrar gönderebilir ve EW işlem yüküne ekleyebilir.

Doğu Ukrayna'daki Rus yanlısı ayrılıkçıların eylemleri, konuşlandırılabilir elektronik saldırı yeteneklerinin NATO'nun tahminlerini aştığını açıkça gösteriyor. Ukrayna işgali, komuta ve kontrol operasyonlarını aksatmak için yoğun sıkışma faaliyeti ile başlamıştır. Bu büyük çapta, askeri hedeflerin ötesine, ticari siber ve telekomünikasyon saldırılarını da kapsayacak şekilde genişledi - daha geleneksel taktiklerle koordinasyon içinde önemli bir etki yarattı. Rus Elektronik Harp Kuvvetleri komutanı Orgeneral Yury Lastochkin, ülkesinin elektronik harp ekipmanının Batı'yı aştığını belirtti. 

Gelecekteki gelişmeler

Sürekli bir kabiliyet avantajı sağlamak için, geleceğin EW sistemi, birleşik bir kabiliyette EW ve siber etkileri birleştiren karmaşık, çok alanlı, çapraz organizasyon ve çok uluslu bir ortamda çalışabilmelidir. Bütün bunlar, paranın değeri, sistem ölçeklenebilirliği ve kullanıcı deneyiminin sürekliliği için bir zorunluluk şartlarına karşı gerçekleştirilmelidir.

Bu nedenle EW sistemleri, daha iyi kapsama alanı ve elektronik ve fiziksel saldırıya karşı daha az güvenlik açığı sağlayan, kolay modüler ve ölçeklenebilir olmalıdır. Giderek yoğunlaşan EMS ile mücadele etmek için, geleceğin EW sistemi, kentsel ortamlarda hassas DF sağlamak için daha seçici olmalı, aynı zamanda aldatma ve su baskınlarına karşı dirençli olacak. Hem iyi niyetli sivil ve askeri taktiksel iletişim tarafından üretilen ağ gürültüsüyle etkin bir şekilde başa çıkmak için, aynı zamanda gerçek zamanlı analiz için çok büyük miktarda veriyi işleme kapasitesine sahip olması gerekir.

Geleceğin EW sistemleri, istihbarat, gözetleme, hedef edinme ve keşif (ISTAR) varlıklarını optimize etmek için taktiksel ve yer desteğine daha etkili bir şekilde katkıda bulunan UAV'ler gibi diğer kaynaklardan veri elde etmek zorunda kalacaklar. Akıllı telefonların ve eşler arası teknolojilerin kullanımının artması, aynı zamanda, hücresel ve WiFi ağları üzerinden ses ve veri iletişimi uygulamalarıyla başa çıkabilme yeteneğini de gerektirir. Gelecekteki EW sistemlerinin ayrıca, NATO güçleri tarafından kullanılmak üzere bir hücre kulesi olarak hareket etmeleri gerekebilir, böylece yerel sivil ağlar kapatılabilir.

Ortaklığın Birlikte Çalışabileceği Girişimi 2014 yılında, ortakların gelecekte yaşanacak herhangi bir krize daha etkili bir şekilde katkıda bulunma ve karşılık verebilme niyetiyle NATO'nun Galler Zirvesi'nde başlatıldı; NATO ortak güçleri arasındaki gerçek birlikte çalışabilirliğin sağlanması, uyumlaştırılmış standartların, kuralların, prosedürlerin ve ekipmanın benimsenmesini görecektir. NATO ortakları, C4ISTAR yeteneklerini daha yakından hizalamak için çalıştıkça, EW, giderek daha önemli bir rol oynayacak ve NATO Elektronik Harp Çalışma Grubu, EW kapasitesinin gelecekteki yol haritasını belirleyerek bu zorluğu karşılamak için çalışıyor olacak.

Ortaklar arasında bir kültür değişimi gerektirmekle birlikte, ortak bir mimarlık ekosistemine ortak odaklanarak yakın ve açık bir işbirliğine ihtiyaç duyulacaktır. Bunun yanı sıra, NATO operasyonlarına hız kazandırmak için yetenek ve sistemlerin tanımlanması ve tedarik edilmesinde de bir değişiklik olması gerekmektedir. Bu, gelecekteki gereklilikleri desteklemeli, ayrıca Acil Durum Gereksinimini desteklemeli ve ekipmanın gelecekteki gereksinimleri karşılamak için ölçeklenemediği eski sorunlardan kaynaklanan geçmiş sorunlardan kaçınmalıdır.

Değişen savaş alanı

Batılı müttefikler, dikkatlerini Irak ve Afganistan'daki talepleri ele alan kontra-ayaklanmaya karşıyorlar. Bu da, Emellerin Zekası ve EW kabiliyetlerini, İD'in egemen olduğu ve içgüdünde manevra yapma özgürlüğünün olduğu yakın akran ve melez bir rakiple başa çıkmak için ilerletiyor. giderek daha önemli bir rol oynayacak.

NATO, EW'ye rakip ve eğitim kabiliyeti açısından yatırım yapmakla birlikte, taktik siber saldırıların ortaya çıkmasıyla birlikte, inkar ve aldatma gibi EA etkileri de dahil olmak üzere, her zaman operasyonel EW'ye ihtiyaç duyulacaktır. Gerçekten de, EMS'de manevra özgürlüğünü reddetmek, bir rakip için en etkili yöntem olmaya devam etmektedir.

Etkili EW gelişimi, hem geleneksel taktik askeri sistemleri hem de mobil ve internet altyapısını kapsayacak ve daha yüksek birlikte çalışabilirlik, hassasiyet, çeviklik ve işleme kabiliyetlerinin yanı sıra yönlendirilmiş yüksek enerji kesintilerine karşı dayanıklılık gerektirecektir.
askermekani

Taktik Yaşam Bloğu

Taktik askeri malzemeler, silah tutkunları, askeri ve kolluk kuvvetleri için taktik yaşam haberleri, silah ve taktik ürün incelemeleri

Yorum Yaz:

2 Yorum: