Saldırı tüfekleri dünyasında ArmaLitler en popülerleri. AR tüfekleri şu anda asker, polis ve siviller için popüler olmasına rağmen, çok özel amaçlar içinde tasarlandı. Bunların hepsi hafif, kompakt, doğru ve güvenilir. AR tüfeklerini kişiselleştirmenin onlarca yolu da vardır. Bu, en popüler iki silah olan AR 10 ile AR 15 arasındaki farkları ayırt etmek zorunluluğunu beraberinde getiriyor.

1950'lerin başında, Fairchild adında bir motor ve uçak şirketi hafif paraşütçü tüfeği tasarımı üzerinde çalışmaya başladı. Ve AR-1 modeli doğduktan hemen sonra keskin nişancı tüfeği, şirketin ArmaLite bölümünden geldiğini göstermek için 'AR' olarak etiketlendi. Hemen ardından AR-5 modeli geldi. bu model  Hava Kuvvetleri pilotlarını korumak için tasarlandı. Silah hattını daha da geliştirmek için Sullivan, AR 10 tasarımını geliştirmek için Eugene Stoner ile bir araya geldi.

AR 10 aslında silah için beklenen satış sayılarına ulaşmada zorlandı. ArmaLite bölümü seri ateşlemek için daha küçük olan AR 15 modelini piyasaya sürdü. AR 15, dünyadaki en yaygın saldırı tüfeklerinden biri haline geldi ve aynı zamanda popüler M16 saldırı tüfeklerinin tasarımının temelini oluşturdu. Bununla birlikte, AR 10 ve AR 15 hattın belkemiğini oluşturuyordu. Her iki modelin hakları 1959'da Colt'a satıldı. Bu bizi tüketiciler olarak AR 15 ile AR 10 arasındaki farkları değerlendirmeye zorladı.

AR 10



Önce AR 10'un özelliklerine bakalım. Bu silah, hafif, hava soğutmalı, gazla çalışan 7.62mm saldırı tüfeği olup, NATO standartlı 7.62x51mm kartuşu 20 yuvarlak bir şarjörden ateşlemektedir . Ateşli silah, bazı parçalarda alüminyum alaşımları ve cam takviyeli plastik kullanılarak daha hafif hale getirildi. Ağırlık kabaca sekiz kiloya kadar düştü. Namlu, cıvata ve cıvata taşıyıcıları hala çelikten yapılmıştır.

AR 10'un en büyük yeniliklerinden biri doğrudan gazla çalışması. Çoğu gazla çalışan tüfekler, itici gazı namludaki bir bölmeye, sonra da namlu yanında çalışan bir silindirdeki pistona akar. Gazlar, cıvatayı yeniden sıkmak için pistonu ittirir, ve bir sonraki mermiyi yükler. AR 10 tasarımındaki fark, gazların namluya paralel ilerleyen silindire doğrudan akması ve cıvata taşıyıcı mekanizmaya çarpmasıdır. Sonuçta daha yüksek ateş ve namlu hızı söz konusudur. AR 10 dakika başına 700 mermi atabilir. namlu hızı Saniyede 2.772 fitte çıkar.


AR 10'un fiziksel özellikleri, bu kadar popüler olmasının bazı nedenleri ateşli silah ön optik görüşleri ve arka görüşleri barındıran bir taşıma kulpunu kaldırılması. Bu taşıma kolu, aynı zamanda, emme kolunu korumaya da yardımcı olur. Silahın uzunluğu 40,5 inç, namlu uzunluğu 20 inçtir. Şimdi, AR 10'un sunduğu şeyleri bildiğimizden, diğer ateşli silahla AR 10'u AR 15'e kıyasla daha iyi bir şekilde görebiliriz.

AR 15



AR 15 tasarımı AR 10'dan türetilmiştir. AR 10 için kullanılan aynı direkt gaz çarpma sistemini korur. En büyük fark, AR 10'un tam kalibrelik olması ve AR 15'in, hafif hale getirilmiş 5.56 mm'lik bir saldırı tüfeği olmasıdır. Silah , ya 20 ya da 30 yuvarlak şarjör içinde 5.56x45 mm M193 kartuş kullanıyor . AR 15'in en güzel yeniliklerinden biri, toplam ağırlığı yaklaşık 6 libre düşüren naylonit malzemesinin kullanılmasıdır. 


AR 15 üzerindeki doğrudan gaz çarpma sistemi, silahı AR 10'dan daha yüksek bir ateş ve namlu hızı sağlar. Bu da silahın dakikada 800 atış hızıyla çalışmasına ve saniyede 3.200 fitlik bir namlu hızıyla patlamasını sağlar. Bu, 600 metrelik etkili bir menzil kazandırır., sadece AR 10'dan biraz daha kısa. namlu uzunluğu 20 inç ile aynı şekilde korunurken genel silah uzunluğu 39.63 inç'e kadar dır. Ardından AR 10 ile AR 15 arasında yan yana karşılaştırma yapabiliriz.

Karşılaştırma - AR 15 Vs AR 10

Bu ateşli silahların her ikisinin de benzer bir faydalı özellikler vardır, çünkü her ikiside hafif tasarım sahiptir. Bununla birlikte, her merminin artı ve eksileri vardır. AR 10 mermisi daha ağırdır ve biraz daha ileriye gidebilir. Bununla birlikte, AR 15 mermisi daha yüksek hızda yol alıyor. AR 10'un daha büyük mermisi, hedefe daha fazla kinetik enerji aktarır. Bu, bir mermide daha fazla vurma gücü anlamına gelir. Öte yandan, AR 15, daha yüksek mermi sayısının tek bir hedefe daha hızlı çıkması anlamına gelen daha yüksek bir ateş oranına sahiptir.

AR 10 ile AR 15 arasındaki tartışma arasındaki en büyük fark kullanım amacına yöneliktir. Her iki silah da , avcılar, spor atıcıları, asker ve polisler tarafından satın alınır. Her iki silah da, boyları ne kadar küçük olursa olsun, neredeyse herkesin kullanması için yeterince hafiftir. Bununla birlikte, büyük av avcıları için AR 10'un vurma gücü daha güçlüdür. Büyük bir hayvanı indirmek için vurma gücüne ihtiyacınız var. Bu silah, askeri keskin nişancılar için de avantajlıdır, çünkü daha uzun atışlar için ek menzil gereklidir.

Öte yandan AR 15, evde koruma ve polis veya özel güvenlik işleri için daha iyidir. Kısa menzilli atışlar için bol miktarda askeri uygulama vardır. Daha hızlı ateş, kentsel yerlerde yakın çevredeki savaş için idealdir.

Bir yakın muhabere durumunda AR 15'in pek çok avantajı vardır. Silahla uzun mesafelere çıkmak zorunda kalacağınız senaryolar muhtemelen olacaktır. AR 10'un ek ağırlığı, taşımak istediğiniz mühimmat miktarını sınırlar. 

Buna ek olarak, AR 15 daha yaygın bir silahtır. AR 10 için cephaneliğin bulunmasına karşı bir AR 15'in cephanesini bulmak her zaman daha kolaydır. Ayrıca, gerektiğinde AR 15 için silah yedek parça bulmak daha kolaydır. AR 10'un tek gerçek avantajı, gizleme yeteneğidir. Savaş durumundaki kapak, bulunduğunuz yeri gizler ve gelen ateşden koruyan bir engel olarak tanımlanır. Bulunduğunuz yeri gizleyen bir engel olur, ancak tabiki gelen ateşi durduramaz. AR 10 mermisinin ek ağırlığı, AR 15 mermisini normalde durduracak yapılara nüfuz etmesine izin verir.

Ve kazanan…

AR 10'u AR 15'e kıyasla, kazananı ilan etmek zordu. Her iki ateşli silah da inanılmaz derecede iyi yapılmış ve popüler. Genel olarak, saldırı tüfekleri son yıllarda önemli bir popülarite kazanmıştır. Her iki silahta da hedefleri hızlı bir şekilde elde edebilme özelliği, kırmızı nokta veya refleks manzaraları ile geliştirilmiştir. Dürbünler, lazerler ve taktik ışıklar da kullanılabilir. Atış esnasında daha sağlamlık sağlamak için gelişmiş kavramalar, iki yönlü destekler ve katlanır çubuklar eklenebilir. 

Bu güncellemeler, AR 10 ya da AR 15'i sahibi için nazik bir parçadan biri haline getirmeye yardımcı olur. Bu silahların her ikisi için bariz avantajlar var. Büyük bir derecede, bu tartışmanın galibini, silah satın alan kişiye dayandırmak için düşünmelisiniz. mesafesi daha geniş ve daha fazla vurma gücüne sahip daha büyük bir silah tercih edenler için AR 10 daha iyi bir seçimdir. Daha yüksek ateş oranına sahip daha kısa, daha hafif bir ateşli silah tercih edenler için AR 15 daha iyi bir seçenektir. 

Büyük av avcıları, keskin nişancılar ve engellerle atış yapanlar için AR 10 daha iyi çalışır. Küçük av avcıları veya yakın çevrede mücadele edenler için AR 15 daha iyi çalışır.  

Kendi kişisel tercihlerimize dayalı kararımızı vermek gerekirse bu iki silahtan birini tek silahımız olarak seçersek, AR 15'i seçerdik. AR 10 ile AR 15 arasındaki karşılaştırmada AR 15 daha kullanışlı ve daha fazla potansiyel kullanım kapsıyor. Tabiki bu bizim kararımız

Kendiniz karar vermeniz için, umarım gerekli bilgileri size sunmuş oluruz.


askermekani

Taktik Yaşam Bloğu

Taktik askeri malzemeler, silah tutkunları, askeri ve kolluk kuvvetleri için taktik yaşam haberleri, silah ve taktik ürün incelemeleri

Yorum Yaz:

0 Yorumlar: