taktik dürbün


Birçok kişi, dürbün satın alırken aynı hataları tekrar tekrar üretir. Sonuç olarak, bir tüfek için optik satın alırken yapılan ilk on hatanın listesini derledik . Belirli bir sıraya göre düzenlenmemiştir, çünkü bunlardan herhangi biri, iyi bir dürbün satın alımını zayıflatacak kadar önemlidir.

Yanlış dürbün satın alma

Bir dürbün satın alma kararında yer alan ana soru: Ne için kullanacaksın? Bazı atıcılar dürbünler hakkında çok az şey biliyor ancak yeni optik alımı için herhangi bir para yatırmadan önce her atıcının mutlaka bilmesi gereken bir şey var: Dürbün hangi amaca yönelik olacak?

Dışarıda, çoğu dürbün , az çok aynı görünüyor: lensli ve metal borular. Atıcı bir ucundan bakar ve diğer ucundan dışarı bakar. Bu nedenle, dürbünler, başlangıçta hepsinin aynı olduğunu düşünmek için kandırmaya eğilimi gösterir. Genel olarak, üç ana kategori tüfek dürbünü vardır; hedef dürbünleri, taktik dürbünler ve av dürbünleri.

Buradan, bu kategorilerin her biri daha da uzmanlaşmış optik bölümlere ayrılabilir. Atıcı, aramaya başlamak için bu kategorilerden birini seçmeli ve daha sonra seçimlerini önemli ölçüde daraltmaya başlamalıdır.

Aşırı karmaşık bir dürbün satın alma

150 yard veya daha uzak mesafelerde ateş eden bir geyik avcısı, hedef taret, mil nokta retikül, mermi düşürme kompensatörü, odak veya paralaks ayarlama kolu ve 65 mm'lik bir objektif ile bir dürbüne ihtiyaç duymaz. Bu iş için kesinlikle çok fazla özelliğe sahiptir.

Bir atıcı ya da avcı, kullanım amaçlarına uymuyorsa, özellikleri maksimum seviyeye çıkarmak konusunda dikkatli olmalıdır; anlamadığı teknik özelliğe sahip daha fazla şeçenekli dürbün satın almak kullanım amacına gereksiz bir yatırım ve dikkat dağıtılmasına yol açar ve hedefe odaklanamamasına neden olabilir.

Aşırı basit bir dürbün satın alma:

Aynı şekilde, 1000 m2 mesafeli uzun menzilli bir hedef atıcı, bir dubleks retikülü ve kapaklar üzerinde vida ile kaplanmış taretlere sahip bir dürbünde aynı ikilemle karşılanacaktır. Dürbünün özelliklerine ve büyütülmesine bakılmaksızın, iş için çok basit bir dürbün. Gerekli özelliklere sahip değilse, atıcı hedefe yaklaşamaz.

Çok fazla büyütme:

Daha fazla büyütme her zaman daha iyi değildir. Genellikle daha ucuz dürbünler yüksek büyütme sayılarına sahip olma eğilimindedir. Büyüteç arttıkça cam mükemmel kalitede olsa bile, görüş alanı azalır; bu da dürbünü dar alanlarda oldukça küçük bir görüş alanına odaklanmasına sebeb olur. Kısa menzilli atış söz konusu olduğunda bu durum zararlıdır ve atıcı uzaklaştırma konusunda daha fazla zaman harcayarak hedefe kilitlenirken camı hedefe koymaya çalışacaktır. Bu nedenle, 25 güç alanına sahip bir geyik avcısı, optiği seçerken büyük bir hata yapıyor çünkü yüksek güç ayarları onun için neredeyse yararsız olacak ve hedefi yüksek büyütmelerle hızlı bir şekilde elde edemeyecektir.

Yanlış retikül

Çapraz kafalar, önemli bir özelliği temsil eder ve dürbünün ne kadar iyi olursa olsun, yanlış retikülün dürbün içine alınması işe yaramaz hale gelebilir. Mesafe bulma için bir dürbünün retikülü gerekliyse; Bir mil nokta retikül veya bir Horus retikülü gerekli olan şeydir. Dürbün, 500 yarda avlanma için kullanılacaksa, standart bir dubleks çift yönlü lens retikül işinizi görür.

Mesafeli retiküller ağırlıklı olarak iki nedenden dolayı kullanılır: retikül, hedefe kadar olan mesafeyi hesaplamak için, böylece atıcı retikülü rüzgâr ve yükseklik ayarları için kullanabilir.

Buna karşın, avın büyük çoğunluğu 500 metrelik mesafalerde olur ve genellikle daha düşüktür. 100-300 metre arasında av tüfeği düz bir yörünge de durur ve rüzgardan etkilenmez, bu nedenle avcı bu faktörleri telafi etmek zorunda değildir. Bu nedenle bir çift yönlü retikül önerilmektedir.

Yanlış taretler

Taretler, retikülün bir fonksiyonudur ve çoğu zaman, değişen bir retikülün kolayca erişilebilen ayarlanabilen taretlere sahip olması gerekir. Tüm taretler ayarlanabilir, ancak çoğu taretler kolaylıkla ayarlanamaz. Bir hedef veya taktik atıcının bir taret kapağını sökmesi ve rüzgar veya yükseklik ayarlarını değiştirmek için bir tornavida kullanması gerekiyorsa; o yanlış dürbünü kullanıyordur. Benzer şekilde, bir avcı için, büyük hedef stil taretleri avının yörüngesinden çıkarak hatalı hareketlerle dönüşmesine sebeb olabilir

Çok büyük bir objektif mercek

Büyük bir objektif lens, daha net bir görüntü elde etmek için daha fazla ışık sağlar. Büyük objektif lensler sapmaları azaltma eğilimindedir ve küçük objektiflerden daha geniş bir görüş alanı üretir. Bir teleskop, netlik açısından bir tüfek ile kullanılsa iyi olurdu, ancak tabii ki bir teleskop bir tüfek üzerine kolayca monte edilemez. Büyük objektif lensler, bazı tüfekler üzerinde önemli sorunlara neden olmakta, uzun halkalar, daha uzun bir montaj bloğu gerektirmekte ve böylece yanak kaynağını bir çene kaynağı haline getirmektedir.

Büyük bir objektif lensli dürbün kullanılması silahın tepe yüksekliğini arttırmasını gerektirir, böylece rahatca dürbünü de görebilir. Ancak büyük bir objektifi olan bir dürbün seçerken, tüfeğin çok fazla değişiklik yapmadan böyle bir dürbünü tüfeğin barındırabilmesini sağlamak büyük önem taşımaktadır.

Ucuz cam

Ucuz cam, herhangi bir dürbünün iyi şekilde kullanılamaz hale gelmesidir. Ucuz cam, bulanık veya çarpık görüntüler ve buğulu olarak kendini gösterir, ki bu da daha büyük büyütmelerin neredeyse yararsız olmasına neden olur. Düşük büyütme ve üstün cam ile bir kalite dürbün her zaman daha düşük kalitede yüksek bir büyütme oranına göre daha iyidir. İyi cam maliyetlidir ve dürbün fiyatının büyük kısmı içerisinde kullanılan camdan oluşmaktadır.

Montaj ekipmanları hakkında düşünme

Halkalar ve dürbünün temel parçalarını alma sonraki düşünceler olmamalıdır ve mümkün olan yerlerde, uygun montaj dürbün dahilinde satın alınmalıdır. Genellikle "bütçe bilinçli" alışveriş yapan kişiler bir dürbün satın alır ve bağlantı halkalarının hemen almayarak veya ucuz bir montaj halkası alırlar. Genellikle aldıkları şey, yanlış çap ölçüsü olan yüzük halkaları veya tüfeğe düzgün şekilde monte edilmemiş yüzüklerdir.

Burada iki ana husus vardır, halkalar ve dürbün parçaları. Halkalarla ilgili olarak, dürbünün boru çapı halkalarla eşleştirilmelidir. En yaygın ölçümler 30 mm ve 1 "borulardır 

Tabanlara bakıldığında, iki seçenek vardır: doğrudan tüfeğin üzerine monte edilen halkalar veya bir halka tabanını kullanan halkalar. Çoğu avcı yüzükleri doğrudan silaha bağlar; ancak bu, dürbünü kaldırmanın biraz zaman aldığını ve dürbünün diğer tüfekler arasında paylaşılamayacağı anlamına gelir. Çoğu taktik kurulum, genellikle bir Picatinny veya Weaver tarzı kurulumuna benzeyen bir dürbün tabanı kullanır. Buradaki avantaj, dürbünün tüfekten kolaylıkla çıkartılabilmesidir ve tabanın, düz ya da önden kurulumlarda bulunmasıdır

Aksesuarları unutmak

Çoğu kaliteli dürbün, koruma kapağı, temizleme bezi vb gibi aksesurlarla gelmez. 
Montaj halkalar gibi daha sonra yapılan hataları önlemek için bu aksesuarların dürbünü ilk satın alırken almanız gerekir. Kaliteli dürbün aldıktan sonra beraberinde kullanılan aksesurları önemseyin.

Sonuç

Kalite dürbünün, uzun süre dayanması gerektiğini ve tüfeklerle kullanılan bir taktik malzeme parçası olduğunu bilmeliyiz. Bu nedenle, ilk aldığınızda doğru dürbün seçerek uzun vadede tasarruf sağlamalısınız. Bir dürbün seçmek önemli bir karar ve bazen tüfekten daha önemli olabilir.






askermekani

Taktik Yaşam Bloğu

Taktik askeri malzemeler, silah tutkunları, askeri ve kolluk kuvvetleri için taktik yaşam haberleri, silah ve taktik ürün incelemeleri

Yorum Yaz:

0 Yorumlar: