Türk silahlı kuvvetleri ve emniyet teşkilatı, balistik gözlüklü göz korumasının önemini çok 
iyi bilmekte ve silahlı kuvvetlerimiz de bir dayanak noktası haline gelmiştir. Ayrıca taktik gözlük kullanımı askeri olmayan uygulamalara da girmeye başlamıştır.

Balistik ve taktik gözlük nedir ve diğer gözlüklerden farkı nedir?

Temel terimlerden, balistik, sabit bir bölgede ateşlenen, füze, mermi veya top gibi serbest hareket eden bir nesneye karşılık gelir. Taktik terimi, istihbarat toplanması veya savaş gibi askeri operasyonları destekleyen faaliyetlerle ilgilidir. Balistik ve taktik gözlük, kullanıcıları bu ve benzeri durumlardan kaynaklanan tehlikelere karşı korur.



Ayrıca, balistik ve taktik gözlük, yoğun sıcaklığı ve sık toz fırtınaları ile Orta Doğu gibi sert askeri ortamlarda ek koruma sağlar ve endüstriyel olarak belirlenmiş güvenlik gözlüğünde bulunanlardan daha iyi bir standartta sahiptir.

ABD ordusu, güvenlik gözlükleri ve askeri personel tarafından takılan balistik gözlüklerin geçmesi gereken katı kurallı balistik testler yaptı. Bir saha ortamında gerçekleştirilen bu testler, balistik gözlük ürünlerini için standart olan ANSI Z87.1 testini geliştirmiş ve dünya genelinde bu test kabul edilmiştir.

Ateşli silahlarla uğraşan herkes, emniyetin son derece önemli olduğunu bilir kaliteli balistik atış gözlükleri, tehlikeli kazalardan büyük bir koruma sağlayabilir ve sahada karşılaşabileceğiniz tüm koşulları daha iyi ele almanıza yardımcı olabilir.

OBJEKTIF MALZEMESI - DARBE KORUMASI


Objektif malzemesi, gözlük ve göz korumayı seçerken en önemli faktörü temsil eder. 
Silah dirençli cam oluşturmak için kullanılan aynı materyal olan polikarbonat, atıcılar için en iyi seçimdir. Bu termoplastik polimer hafif, nispeten ucuz ve son derece güçlüdür. Polikarbonat, UV koruması ile birlikte kırılmaya ve çizilmeye karşı direnç sağlayabilir.




Darbe direnci söz konusu olduğunda, görebileceğiniz üç önemli derecelendirme vardır:

ANSI

Amerikan Ulusal Standartlar Enstitüsü (ANSI), koruyucu gözlüğün en yaygın derecelendirmesidir. ANSI Z87.3 ve Z87.1, imalatçıların darbelere dayanıklı gözlükler için yerine getirmesi gereken minimum gereksinimler için rehberler sağlar. ANSI Z87.1 şartlarına en az 2 özelliğini karşılamayan gözlüklerden uzak durmalısınız.

OSHA

İş Güvenliği ve Sağlık İdaresi ya da OSHA, hem darbe direncini hem de yan korumayı içeren göz koruma standartlarını da sunmaktadır. OSHA standartlarını karşılayan gözlük almak daha kapsamlı bir koruma sağlayacaktır.

ABD Askeri Ordusu

Balistik Atış gözlükleri için en yüksek standartlar ABD Askeri tarafından belirlenir. 
Bu standartları karşılayan balistik gözlükler MIL-PRF-31013 Darbe Testi'ni geçmelidir ve atış gözlükleri MIL-DTL-43511D testini geçmelidir. Bu testlerin her biri sırasında .15 veya .22 kalibrelik mermi objektife doğrudan ateşlenerek mukavemet ve tutarlılık testi yapılır.
Seçtiğiniz atış gözlükleri veya balistik gözlükler ABD Askeri standartlarına uygunsa, hemen hemen her atış senaryosunda kendinizi güvende hissedersiniz.

UV KORUMASI

Darbe koruması atış gözlükleri seçilirken en belirgin faktör olabilmesine rağmen Ultraviyole veya UV ışınlarına karşı koruma da çok önemlidir. UV korumasını düşündüğünüzde, UV ışınlarının üç farklı biçimini anlamalısınız: UVA, UVB ve UVC. UVB, uzun süreli göz hasarının, güneş yanığının ve bazı cilt kanseri türlerinin birincil sebebidir. Göz koruma seçerken endişelenmeniz gereken UV ışını formudur. ANSI sertifikalı atış gözlüklerinin çoğu, açık renkli lenslerde bile UVB koruması sağlar.
UV ışınlarının en az yüzde 99'unu bloke eden gözlük araması yapmalısınız.

OBJEKTIF RENGI

Balistik atış objektifleri için çok çeşitli renk ve renk tonları vardır. Ayna kaplamalar, gökkuşağı renkleri ve her türlü degradeyi bulabilirsiniz. Birçok balistik atış gözlüğü, değiştirilebilen lensler de sunar, böylece koşullara bağlı olarak renkleri değiştirebilirsiniz.

İşte daha yaygın renk seçeneklerinden bazıları ve avantajları:

Duman / Gri / Gri-Yeşil

Bunlar tüm mercek renklerinin en yaygın olanıdır. Renk algılamasını değiştirmeden göz kamaşmasını önlemede iyi bir iş çıkarıyorlar. Bu, onları birçok koşul için sağlam ve her yönüyle tercih eder. Gri "gerçek" ya da nötr renk olduğundan, atıcıya tüm renkleri net merceklerle olduğu gibi görebilmelerini sağlar. Bu renk tonları hedefinizi zenginleştirmese de parlak, güneşli bir günde atış yaparken kesinlikle kullanışlı oluyorlar.

Sarı / Kahverengi / Tan

Bu renkler de çok yaygındır ve bulutlu koşullarda oldukça etkilidir. Bulutlu bir günde yaygın olarak yaşanan dağınık ışığın engellenmesine yardımcı olurlar. Buna karşılık, kontrast ve derinlik algılamasını geliştirirler. Bu renkler, çok yönlü atışlar için iyi bir seçimdir, ancak atıcının renk algılamasını biraz değiştirirler.

Sarı / Turuncu

Sarı ve turuncu mercek renkleri, kontrastı iyileştirme ve arttırılmış görsel yetenek kazandırma özelliği ile bilinir. Bazı daha karanlık çeşitlemeler, aynı nedenlerle "sürüş lensleri" olarak adlandırılır. Sarı ve turuncu renkler bulanıklığı ve dağınık ışığı çok etkili biçimde engeller. Ayrıca tipik bir hedefin turuncu rengini de vurguluyorlar. 
Loş ışıklı durumlarda, merceğinizde sarı daha parlak, daha iyi görebilirsiniz. 

ÇERÇEVELER

Kaliteli balistik atış gözlükleri, plastik, alüminyum veya titanyum gibi hafif, rahat bir malzemeden yapılmış çerçevelerle birlikte verilmelidir. Daha fazla konfor için, bazı gözlükler ayarlanabilir veya oldukça esnek çerçeveler sunmaktadır. Bazı çerçeve çeşitleri, gözlüğün düşmesine yardımcı olmak için kulağın etrafına sarılır. Burun pedleri aynı zamanda gözlük camlarının önemli bir parçasıdır. Ayarlanabilir burun pedleri, çerçeveyi en uygun konumda tutmak için en iyisidir. Pedler silikon gibi yumuşak, son derece rahat bir malzemeden yapılmalıdır. 



askermekani

Taktik Yaşam Bloğu

Taktik askeri malzemeler, silah tutkunları, askeri ve kolluk kuvvetleri için taktik yaşam haberleri, silah ve taktik ürün incelemeleri

Yorum Yaz:

0 Yorumlar: