BİR BALİSTİK YELEK NASIL ÇALIŞIR VE MERMİ DURDURMAK İÇİN NE KADAR KUVVET GEREKLİDİR ?

Balistik çelik yeleğin iç kısmı, durma kuvvetinin harekete geçtiği yerdir. Dış kısım öncelikli olarak merminin yönünü saptırmaya ya da bozmaya çalışır. Çeşitli sentetik elyaflardan oluşan iç kısım, yelek yüzey alanının üzerindeki etkiyi emer ve yayar.

Bugün bulabileceğiniz birçok balistik yelek  var ve birçok polis birimi veya askeri birimler de kullanılmaktadır.  Aşağıda balistik yeleklerin  farklı seviyelerinin hızlı bir açıklaması bulunmaktadır.





SEVİYE I BALİSTİK ÇELİK YELEK


Düzey I koruma, kurşun geçirmez yelekler açısından en düşük mevcut seviyedir. Bu seviyede, bir yelek 2 tip küçük kalibreli mermi, 38 ve .22 kalibrelik mermi için kesin olarak derecelendirilmiştir. Yüksek kalibreli mermilerin çok yaygın olması nedeniyle, Düzey I yelekleri NIJ standartlarına göre değerlendirilmemiştir.


SEVİYE IIA BALİSTİK ÇELİK YELEK


Bu seviyede koruma, vücudu 9 mm'lik mermilerden ve ayrıca .40 SmithWesson mermilerinden koruyarak biraz daha esnek özelliğe sahiptir. "A" ayrımı, Seviye II yelekleri ile benzer özelliklere sahip olmakla birlikte biraz daha ince olduğu anlamına gelir.


SEVİYE II BALİSTİK ÇELİK YELEK


Seviye II yelekleri, IIA ile aynı seviyede koruma sağlar, ancak yüksek test hızlarında (1245 ft / s'ye kadar) 9 mm'lik mermilerde performans gösteremeyebilir ve ayrıca .357 magnum mermisine karşı koruma sağlar.



SEVİYE  LEVEL IIIA BALİSTİK ÇELİK YELEK


Seviye IIIA koruma, 1400 ft / s'e kadar olan hızlarda giden 9 mm'lik merminin yanı sıra önceki tüm koruma seviyelerini de kapsar. IIIA yelekleri aynı zamanda 0.44 mıknatıs mermi ve .44 kalibre mermi karşısında da korur.



SEVİYE III BALİSTİK ÇELİK YELEK


Level III balistik yelek tüfek mermilerine karşı koruma sağlayan ilk seviyedir. Bu yelekler genellikle yumuşak plakalar yerine sert metal plakalardan oluşur. Yelekler, 7.62x51 NATO mermilerine Seviye III olarak düşünülmek üzere 2780 ft / sn'ye kadar çıkan altı atışa dayanabilmektedir.


SEVİYE IV BALİSTİK ÇELİK YELEK


Seviye IV balistik yelek zırh delici mermilere karşı koruyan en temel seviyedir. Ayrıca, seviye IIIA plakalardan ve aşağıda verilen tablodaki gibi sert plakalardan oluşurlar.




ÖZEL SEVİYE  BALİSTİK ÇELİK YELEK

Özel tip gövde balistik yelek standart koruma değerinin ötesine geçebilir. Örneğin, IIIA + sınıfı bu sınıflamaya örnektir. Özel tip zırh genellikle kalibre ve mermilerin hızı açısından çok özel koruma derecelendirmelerine sahiptir.


NIJ STANDARTLARI


Balistik çelik yelek için tehdit seviyeleri NIJ (Ulusal Adalet Enstitüsü) tarafından belirlenir. Belirli tehdit seviyeleri hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz, daha fazla bilgi için NIJ'nin web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Yukardaki bilgiler ile, akılda tutmak isteyeceğiniz koruma seviyesi fikriyle, çeşitli kurşun geçirmez yelek türlerine göz atabilirsiniz.

Çalıştığınız koşulları göz önünde bulundurun ve bütçenizi zorlamadan ya da sahada yeleği kullanışsız hale getirmeden ihtiyaçlarınızı karşılayacak en iyi kararı verin.


askermekani

Taktik Yaşam Bloğu

Taktik askeri malzemeler, silah tutkunları, askeri ve kolluk kuvvetleri için taktik yaşam haberleri, silah ve taktik ürün incelemeleri

Yorum Yaz:

0 Yorumlar: